COMUNICAT DE PRESA - Conferinţă Internaţională Balcanică de Fizică Aplicată

COMUNICAT DE PRESA
 
Conferinţă Internaţională Balcanică de Fizică Aplicată

În perioada 11 – 14 iulie 2023, la Facultatea de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie din Universitatea Ovidius se va desfăşura cea de-a XXI-a Conferinţă Internaţională Balcanică de Fizică Aplicată, „International Balkan Workshop on Applied Physics and Materials Science” – IBWAP 2023, organizată în parteneriat cu Uniunea Balcanică de Fizică Academia Română (ACAD) și Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) şi Societatea Română de Fizică.

Conferinţa are deja o tradiţie, fiind înscrisă în agenda manifestărilor ştiinţifice de la Universitatea Ovidius din Constanţa încă din 2003.  În cele trei zile ale manifestării vor fi susţinute, pe secţiuni, circa 200 lucrări din domenii diverse precum fizica materialelor avansate, fizica laserilor, fizica plasmei, biofizica, fizica mediului, fizica nucleară cu un accent deosebit pe aplicaţiile de vârf ale acestora.  Invitaţi sunt cercetători de prestigiu din  Germania, Belgia, Austria, Cehia,  Serbia, Turcia, Iran, Ucraina, Republica Moldova etc.

  Topicurile celor 6 sectiuni sunt:

1. Fizica materialelor

2. Fizica laserilor, plasmei, radiatiei  si aplicatii

3. Fizică nucleară și aplicații

4. Aplicațiile fizicii interdisciplinare

5. Inginerie și Fizică Industrială

6. Cercetarea în Educația Interdisciplinară.

    În cadrul conferintelor plenare, in acest an este pus accentul pe proiectul ELI-NP, al laserului de mare putere de lângă Bucureşti, cu ajutorul căruia vor fi efectuate studii unice pe plan mondial, cu multiple aplicaţii în domeniul nuclear, medical etc.

De asemenea, tot in cadrul acestei conferinţe există şi o secţiune care va prezenta rezultatele şi noile perspective ale proiectului de schimbare a modului de predare a fizicii, proiect coordonat de Societatea Română de Fizică.

Ceremonia de deschidere va avea loc în Aula B -Biblioteca Universităţii Ovidius din Constanţa, miercuri 12 iulie ora 09:00.