SOCIETATEA DE CHIMIE DIN ROMÂNIA FILIALA CONSTANȚA
MISIUNEA
Filiala Constanța a Societății de Chimie din România are drept scop reunirea locală a tuturor cadrelor didactice din mediu universitar sau preuniversitar, elevilor și studenților interesați de studiul chimiei, cercetătorilor, agenților economici, precum și altor persoane din domenii de activitate utile societății, în vederea dezvoltării și atingerii următoarelor obiective:
ISTORIC
Filiala Constanța a Societății de Chimie din Romania (FC-SChR) a luat ființă în decembrie 2002, la initiațiva Doamnei Prof. univ. dr. ing. Gabriela Stanciu, având, la acea vreme un număr de 16 membri, majoritatea specialişti din mediul academic. În martie 2003, filiala constănţeană număra 130 membri cotizanți, profesori din mediul preuniversitar, cadre didactice universitare, specialiști din industria chimică din zona Dobrogei, cât și studenți cu rezultate școlare deosebite, reunindu-se astfel sub cupola Filialei Constanța a Societății de Chimie din România.
Odată cu constituirea Comitetului de Conducere al Filialei, a fost ales prin vot direct și primul președinte al organizației, în persoana doamnei Prof. univ. dr. ing. Gabriela Stanciu, recomandată prin contribuția sa de excepţie în dezvoltarea filialei noastre.
Încă de la constituire, activitatea președintelui filialei și a membrilor din conducere a fost orientată spre promovarea și stabilirea unei bune colaborări între mediul universitar, preuniversitar și al agenților economici locali, de profil. Un alt aspect important a constat în promovarea chimiei concomitent cu dezvoltarea organizației și sporirea notorietății acesteia pe plan local și național. Astfel, sub egida Filialei Constanța a Societătii de Chimie din Romania și în colaborare cu instituții prestigioase sau agenți economici din domeniu, din spatiul dobrogean, a fost realizată o serie de evenimente pe teme de actualitate din domeniul chimiei.
Dintre acestea trebuie menționat proiectul-concurs "Omul. Mediul. Poluarea", care a debutat în anul 2008 și a devenit un eveniment cu tradiţie, organizat aproape anual de membrii filialei. În anul 2019 a fost organizată cea de-a VIII-a ediție. Evenimentul a reprezentat un succes deosebit și a stârnit interesul de la an la an, ajungând să atragă aproximativ 150 de participanți, în special elevi și cadre didactice din județele Constanța, Tulcea și Ialomița.
O altă realizare notabilă a filialei o reprezintă publicaţia „Universul Chimiei", destinată tuturor celor care îndrăgesc disciplina Chimie şi în principal elevilor şi profesorilor din învăţământul preuniversitar, care cuprinde articole și aplicații știintifice elaborate atât de profesori, cât și de elevii și studenții coordonaţi de cadrele didactice interesate de promovarea activităţilor de specialitate.
Un alt obiectiv principal al conducerii Filialei Constanța a Societății de Chimie din România a fost reprezentat de asigurarea continuității și ritmicității activităților prin organizarea de sedințe tematice la care au participat cadrele didactice din învățământul preuniversitar și universitar, rezolvarea promptă a unor necesităţi operaţionale privind pregătirea elevilor pentru concursurile şcolare, precum și implicarea în organizarea Olimpiadelor Naționale de Chimie dar și a altor evenimente științifice naționale și internaționale desfășurate la Constanța.
În perioada noiembrie 2015 - februarie 2020 Filiala Constanța a SChR a avut ca președinte pe doamna Conf.univ.dr. Viorica Popescu, decan al Facultății de Științe Aplicate și Inginerie, care a continuat seria de acțiuni și parteneriate destinate promovării Chimiei și consolidării Filialei pe plan local și național.
În 27 februarie 2020 au avut loc alegerile periodice locale în prezenţa doamnei Prof. univ. dr. ing. Eleonora- Mihaela Ungureanu de la Universitatea Politehnica din Bucureşti, preşedintele secţiei Electrochimie din Societatea de Chimie din România.
În cadrul Adunării generale a membrilor filialei a fost constituit un nou Comitet de Conducere și realeasă în calitate de președinte al filialei, doamna Prof. univ. dr. ing. Gabriela Stanciu. În prezența noilor membrii ai Comitetului de Conducere şi al întregului grup profesional, președintele filialei a indicat în mod concis şi cu multă convingere că va acţiona în promovarea tuturor obiectivelor fundamentale ale Societăţii de Chimie din România, prin continuarea și implicarea în formarea de noi specialişti în domeniul chimiei teoretice dar şi aplicate și că va contribui la atragerea de noi membrii în Filiala Constanţa, precum și la dezvoltarea și consolidarea poziției Filialei Constanța a SChR pe plan local, național și internaţional.
În prezent, în Filiala Constanța sunt peste 60 de cadre didactice, dintre acestea o treime fiind reprezentată de cadre didactice universitare.
OBIECTIVE
Comitetul de conducere al Societății de Chimie din România – Filiala Constanța
Președinte: Prof. univ. dr. ing. Gabriela STANCIU
Vicepreşedinte: Prof. Gina MARIN
Vicepreşedinte (preuniversitar): Prof. Doina BĂLAȘA
Membrii biroului permanent: Conf. dr. ing. Lucica BARBEŞ
S.L.dr. Iuliana STOICESCU
Prof. Aurelia CEZAR
Responsabil Tineret Asist. univ. dr. farm. Sebastian MIHAI
Secretar: Ş.L. dr. Simona LUPȘOR
Trezorier: Prof. Cornelia BORȘARU
EVENIMENTE /MANIFESTĂRI ȘTIINȚIFICE (De completat informațiile la cele existente pe site)
Conducerea și membrii Filialei Constanța a Societății de Chimie din România și-au adus contribuția majoră la organizarea a numeroase evenimente științifice desfășurate local:
24-26 MAI 2018
Conferința Internațională - “CHIMIA 2018 - New trends in applied chemistry”
în colaborare cu Ministerul Educației Naţionale, Universitatea Ovidius Constanța, Societatea de Chimie din România, Societatea de Inginerie Chimică din România, Eurachem România, desfășurată la sediulUniversității Ovidius din Constanța.
Evenimentul științific a reunit peste 60 de membri ai Societății de Chimie din România.
Conferința a găzduit și o secțiune specială cu o semnificativă participare internațională.
Sectiunea a fost organizată în colaborare cu membrii SChR - București și s-a intitulat “5th Editon of the francophone workshop “Nouveaux matériaux pour la reconnaissance électrochimique des minéraux et des espèces biologiques“ «NOMARES» (“New materials for electrochemical recognition of mineral and biological species“)
26-28 MAI 2016
Conferința Internațională - “CHIMIA 2016 - New trends in applied chemistry”
în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea Ovidius Constanta, Societatea de Chimie din România, Societatea de Inginerie Chimică din România, Eurachem România, desfășurată la sediulUniversității Ovidius din Constanța
Evenimentul științific a reunit 40 de membri ai Societății de Chimie din România.
15 MAI 2015
Workshop-ul Internațional – “Food Chemistry and Engineering”
Evenimentul științific a reunit 35 de membri ai Societății de Chimie din România
23-24 MAI 2014
Conferința Internațională - “CHIMIA 2014 - New trends in applied chemistry”
în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea Ovidius Constanta, Societatea de Chimie din România, Eurachem România, desfășurată la sediulUniversității Ovidius din Constanța
Evenimentul științific a reunit 60 de membri ai Societății de Chimie din România
31 MAI – 1 Iunie 2013
Workshop-ul Internațional – “Challenges in Food Chemistry”
în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea Ovidius Constanta, Societatea de Chimie din România, Facultatea de Fizică, Chimie Electronică și Tehnologia Petrolului, desfășurată la sediulUniversității Ovidius din Constanța
Evenimentul științific a reunit 60 de membri ai Societății de Chimie din România
24-25 MAI 2013
Workshop-ul Internațional – “New Trends in Oil, Gas and Petrochemical Industries”
în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea Ovidius Constanta, Facultatea de Fizică, Chimie Electronică și Tehnologia Petrolului Societatea de Chimie din România, desfășurată la sediulUniversității Ovidius din Constanța
Evenimentul științific a reunit 25 de membri ai Societății de Chimie din România
7 IUNIE 2019
Proiectul „Omul. Mediul. Poluarea”- Ediția a VIII a
în colaborare cu Departamentul de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Facultății de Științe Aplicate și Inginerie și Inspectoratul Scolar Judetean Constanta.
Evenimentul s-a desfășurat la sediul din Bd. Mamaia, nr. 124 al Universității Ovidius din Constanța
6 IUNIE 2014
Proiectul „Omul. Mediul. Poluarea”- Ediția a VII a
în colaborare cu Departamentulde Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Facultății de Fizica, Chimie, Electronică și Tehnologia Petrolului și Inspectoratul Scolar Judetean Constanta.
Evenimentul s-a desfășurat la sediul din Bd. Mamaia, nr. 124 al Universității Ovidius din Constanța
7 IUNIE 2013
Proiectul „Omul. Mediul. Poluarea”- Ediția a VI a
în colaborare cu Departamentulde Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Facultății de Fizica, Chimie, Electronică și Tehnologia Petrolului și Inspectoratul Scolar Judetean Constanta.
Evenimentul s-a desfășurat la sediul din Bd. Mamaia, nr. 124 al Universității Ovidius din Constanța
8 IUNIE 2012
Proiectul „Omul. Mediul. Poluarea”- Ediția a V a
în colaborare cu Departamentulde Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Facultății de Fizica, Chimie, Electronică și Tehnologia Petrolului și Inspectoratul Scolar Judetean Constanta.
Evenimentul s-a desfășurat la sediul din Bd. Mamaia, nr. 124 al Universității Ovidius Constanța
3 IUNIE 2011
Proiectul „Omul. Mediul. Poluarea”- Ediția a IV a
în colaborare cu Catedra de Chimie din cadrul Facultății de Fizica, Chimie, Electronică și Tehnologia Petrolului și Inspectoratul Scolar Judetean Constanta.
Evenimentul s-a desfășurat la sediul din Bd. Mamaia, nr. 124 al Universității Ovidius Constanța
Evenimentul organizat în cadrul celebrării Anului International al Chimiei
4 IUNIE 2010
Proiectul „Omul. Mediul. Poluarea”- Ediția a III a
în colaborare cu Catedra de Chimie din cadrul Facultății de Fizica, Chimie, Electronică și Tehnologia Petrolului și Inspectoratul Scolar Judetean Constanta.
Evenimentul s-a desfășurat la sediul din Bd. Mamaia, nr. 124 al Universității Ovidius Constanța
INFORMAȚII UTILE:
Pentru a deveni membru al Societății de Chimie din România, vă rugăm să completați o cerere de înscriere conform modelului de mai jos:
Taxa de înscriere
Taxă înscriere: 50 lei (elevii și studentii nu plătesc taxă de înscriere)
COTIZAȚII:
Cotizație anuală: 35 lei
Cotizație anuală pentru elevi și studenți: 15 lei
Cotizația anuală se poate achita direct la secretar/trezorier - depunerile de numerar
realizându-se în contul SChR în două etape pentru anul în curs (primul termen fiind până pe data de 15 iunie, respectiv 15 decembrie pentru al doilea termen).
Cotizația anuală poate fi achitată și individual în orice zi a anului direct în contul Societății de Chimie din România (BCR Unirea Cont: RO35 RNCB 0082 0441 8260 0001)
E-mail corespondență secretariat: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon: 0241 606488