PROGRAMUL DE STUDII - FIZICA TEHNOLOGICA - DUAL

Domeniul: Științe Inginerești Aplicate  

Durata studiilor: 4 ani, cursuri de zi (240 credite ECTS)

Diploma: Inginer (licențiat în Științe Inginerești Aplicate)

 

PROGRAM AUTORIZAT (hotărârea Consiliului ARACIS 41 / 01.08.2024 – autorizare provizorie)

 

Misiunea programului de studii de licență Fizică Tehnologică – dual  este de a forma ingineri fizicieni cu o pregătire generală largă în domeniul fundamental al ingineriei, o pregătire de bază în domeniul științelor inginerești aplicate, una de specialitate în fizica aplicată/ingineria fizică, și una aprofundată în fizica și ingineria nucleară.  Programul asigură și dezvoltarea de competențe în fizica și tehnologia materialelor avansate nanostructurate, tehnologii cu laseri și plasmă, în defectoscopie nedistructivă, metrologie etc. 

Programul de Fizică Tehnologică – dual se bazează pe învățarea prin muncă pentru a dezvolta la studenți cunoștințe, deprinderi și atitudini necesare pentru succesul în economia viitorului, competențe cheie pentru ramura științelor inginerești aplicate, a ingineriei nucleare etc.  Programul este implementat în parteneriat cu doi operatori economici, SN Nuclearelectrica SA și Sisteme HVAC SRL, și o agenție guvernamentală, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare - CNCAN.

 

                                                                     

 

Programul de studii Fizică tehnologică – dual este proiectat pentru a veni în întâmpinarea cerințelor pieței regionale a muncii de fizicieni tehnologi/ingineri fizicieni, răspunzând cu precădere solicitărilor operatorilor economici din domeniul ingineriei nucleare și în particular al energeticii nucleare.  Programul este conceput pentru a pregăti studenții pentru o carieră în industrie, laboratoare de cercetare sau în agențiile de reglementare, pornind de la o pregătire de fizică și inginerie de bază, continuând cu tehnologii moderne pentru echipamente și instalații nucleare și punând în cele din urmă accent pe teme precum reacții nucleare și materiale nucleare, teoria, proiectarea și securitatea reactoarelor nucleare, radiologie și radioprotecție, managementul deșeurilor radioactive etc.  În paralel, programul oferă o pregătire de specialitate în fizica și tehnologia materialelor nanostructurate, tehnologii cu laseri și plasmă, în defectoscopie nedistructivă, metrologie, controlul calității, surse de energie regenerabile și în domenii conexe.

Compatibilizarea programului de studii Fizică tehnologică – dual cu programe similare europene de fizică și inginerie nucleară facilitează absolvenților accesul la piața europeană și mondială a muncii.

 

Planul de învățământ:

Planul de învățământ 2024-2025

 

Fisele disciplinelor - 2024- 2025: Anul I

 

 

Perspectivele carierei: Ocupațiile posibile pentru care programul de studii Fizică tehnologică – dual pregătește specialiști, conform Clasificării Ocupațiilor din România se încadrează în grupa 2149 - Ingineri și asimilați neclasificați în alte grupe de bază.  În particular, sunt de menționat:

Ocupația

Cod COR/ISCO-08

Inginer exploatare echipamente și instalații nucleare

214954

Inginer de cercetare în tehnologie și echipamente neconvenționale

214939

Asistent de cercetare în tehnologie și echipamente neconvenționale

214940

 

Posibile locuri de muncă în domeniul nuclear sunt, în industrie, la SN Nuclearelectrica SA (CNE Cernavodă, FCN Pitești), SC Sisteme HVAC SRL (Constanța) etc., sau la instituții publice precum CNCAN (București). 

Posibile locuri de muncă în cercetare (la nivel de debutant), vizează IFIN-HH, ELI-NP, pentru tehnologii nucleare, INFLPR și INFM Măgurele pentru tehnologii cu laseri și plasmă sau INCDM-GA Centrul de Cercetări pentru Forțele Navale pentru competențele în tehnologii și echipamente neconvenționale. 

În industrie pregătirea în domeniul defectoscopiei nedistructive permite angajarea la firme precum Rompetrol, OMV-Petrom, Șantierul Naval Constanța, iar competențele în metrologie și automatizări deschid oportunități la Dir. Reg. Metrologie Legală, Romcronos, Rominserv, Master SA, Incas SRL, Eurovial Lighting, Monsson etc.  Cunoștințele de radioprotecție și tehnologii cu radiații sunt utile și în domeniul medical și în protecția mediului (Garda de Mediu, Agenția de Mediu etc.).  Competențele în sfera economică, a administrării afacerilor și a marketingului pot deschide posibilități de angajare ca ingineri de vânzări sau mentenanță le firme de echipamente avansate (Siemens, Chorus, Incas etc.).

 

Beneficii:

  • Șansa de a învăța prin practică, sub îndrumarea dublă a cadrelor didactice ale Universității Ovidius și a tutorilor din cadrul Nuclearelectrica, CNCAN, Sisteme HVAC, într-un mediu profesionist, cu acces la tehnologii și echipamente ultra moderne.
  • Temele abordate vor fi dominate de exemple și studii de caz desprinse direct din realitate, iar echipamentele folosite sunt cele mai moderne, în uz la operatorii economici parteneri.
  • Independență financiară în timpul studiilor, prin bursele și stimulentele financiare oferite de universitate și partenerii economici (de până la 1400 lei lunar).
  • Pregătirea include și formarea de competențe transversale, despre managementul de sine și cum se gestionează cariera profesională.
  • Șansa unui loc de muncă stabil și motivant imediat după absolvire, la un operator economic de prestigiu, SN Nuclearelectrica SA (CNE Cernavodă), SC Sisteme HVAC SRL (Constanța) și la CNCAN (București).
  • Posibilitatea de continuare a studiilor universitare la nivel de masterat și, mai departe, de doctorat în sistem dual, păstrând locul de muncă obținut.
  • Șansa de evoluție rapidă în carieră, într-un mediu profesionist de muncă.

 

În plus, studenții pot beneficia de:

  • Burse de performanță, de studii și sociale
  • Burse de mobilitate la universități europene (prin programe CEEPUS și Erasmus)